This website uses cookies

This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Cookie Policy (in German Datenschutzerklärung).

ON DEMAND

BACK

EU Mies Award / Winner Emerging Architect 2017 - Navez 5 Social Units by MSA/V+

Schaerbeek, Brussels, Belgium


This housing project fulfills the local authorities double ambition: to represent the urban revalidation scheme with a landmark at the entrance of the city and to provide exemplary apartments for large families. The building develops passive bright apartments and establishes a dialogue with the infrastructure and a the heritage neighborhood. Located at one of Brussels main entrances, the building is a social housing operation and a flagship project for the new identity of that neighborhood. The building provides a solid and comfortable basis for families in need and stands with an open angle, welcoming commuters entering the capital. It advocates for a strong desire for architecture for all. This one-piece construction closes a steep triangular block, and develops a smooth textured brick façade playing with the light of the ever-changing Belgium sky. This scripture echoes with the surrounding, full of details, art Deco perennial buildings and stands up to the impressive road and railway infrastructure. As most projects in Brussels, the building had to face a fascinating but difficult context. To face the small, noisy and mainly northern orientated plot, the building uses key architectural features. It develops long folded apartments around a southern opened courtyard and a complex staircase that intertwines with individual stairs, allowing internal volumetric movements and kilometrical views to the surrounding landscape. The plans articulations, intricate as lace-work, and the progressive section, passing from split-level to inverted duplexes, provide all the apartments of this perennial construction with light from 4 orientations exposition, outdoor spaces, impressive views and numerous spatial experiences. Being a visible part of a broader scheme, great expectations, local and regional, were put on the shoulders of this building. An exhaustive participative process was followed to establish a dialog with the inhabitants and the different competent administrations. It enabled to explain, develop and amend urban and architectural issues, diminishing recurring Brussels’ conflicts and allowing to exceed strict building regulations. Because the building shelters people in need and because social housing shouldn’t be treated differently than more prestigious building, the project is developed in order to provide a solid basis to live in. The construction is comforting and perennial, you can sleep soundly, nails can be banged in the walls. With super insulated envelope, soundproofing, triple glazing, balanced ventilation with heat recovery from exhaust air and solar panels for hot water production, the building is passive The Prize objectives aim at promoting and understanding the significance of quality and reflecting the complexity of Architecture's own significance in terms of technological, constructional, social, economic, cultural and aesthetic achievements.

Courtesy of Fundació Mies van der Rohe

GET THE LATEST NEWS!